el meu reportatge es

MALATIES MINORITÀRIES.

que es una malaltia minoritàries es una malaltia greu, poc freqüent i que afecta un nombre redüit de persones. Són pactologies bastant desconegudes, fins i tot per als metges. No és estrany, doncs que els tractament, busquen una resposta.

com que hi ha al voltant d'unes 7000 malalties minoritàries, són moltes les persones que en tenen alguna. A Catalunya hi ha uns 400000 afectes. Es tracta, doncs, d'una gran minoria. I també poden afectar qualsevol persona, de qualsevol país del món.

En més de 7000 malalties minoritàries que existeixen hi ha gran diversitat de desordres i símptomes, que varien, no només segons la malaltia, sinó també dins d'una mateixa patologia. Generalment són multisistèmiques, és a dir, impliquen diversos òrgans i afecten les capacitats físiques, habilitats mestals, les qualitats sensorials i de comportament dels malalts. L'afecció pot ser visible des del naixement o la infantesa, però n'hi ha que no apareixen fins a l'edat adulta. tot depèn de tipus de mutació hi hagi hagut i del gen en qüestió.Les malalties minoritàries no es contagien. L'origen genètic de la majoria, però, fa que moltes vegades en una família hi hagi més d'un afectat per la mateixa malaltia. Per evitar que les generacions posteriors heretin una alteració genètica, és molt important seguir el que els metges anomenen consell genètic. És a dir, fer un estudi clínic familiar per detectar possibles errors genètics i poder prevenir-ne la transmissió.
web: www.tv3.cat/marato/malalties

0 comentarios:

Publicar un comentario